BWP blijft het beste springpaardenstamboek ter wereld! Die positie dankt het aan de fantastische paarden en aan de al even fantastische fokkers. In deze mini-reeks gaan we langs bij de fokkers waarvan de paarden bovenaan meedraaien in de top van de WBFSH-ranking voor springpaarden. Vanuit Haasdonk-Beveren bij Perry De Winter is het goed een uurtje rijden tot in Brakel. Helemaal aan de andere kant van de provincie Oost-Vlaanderen. Wim Vanderlinden, Chloé Ruys en haar man Christophe Van Turtelboom zijn de fokkers van H&M Indiana C&C (Kashmir van Schuttershof x Animo's Hallo). Na de Olympische exploten van de merrie met haar Zweedse amazone Malin Baryard-Johnsson is de combinatie absoluut nog niet uitgesprongen. Regelmatig staan ze vooraan in de hoogst gedoteerde rubrieken van 5* concoursen.
Super fier
Chloé: Uiteraard zijn we nog steeds super fier en blij met de prestaties van Indiana en Malin. We hebben regelmatig contact met Malin en met de grooms en verzorgers van Indiana. We weten dat de merrie perfect verzorgd wordt en dat ze op de best mogelijke stal is terechtgekomen.
Wim: Volgens mij is Indiana echt een paard voor een amazone die haar in haar waarde laat. Van zodra je haar te veel wil laten gehoorzamen, verliest ze heel veel van haar kwaliteit.
Chloé: Op haar vijf jaar was ik al tevreden dat ik ze links en rechts kon sturen. Het heeft een jaar geduurd om haar zadelmak te maken. Het ging een week goed. Dan weer twee weken helemaal niet. Terug naar af. Een jaar lang… Maar springen kon ze verschrikkelijk goed. Als je met haar over een kruisje op de hoefslag van de piste sprong, dan wist je waarom je al die tijd en energie in haar stak.
Christophe: Paarden met zoveel kwaliteit moet je heel veel kunnen vergeven. (glimlach)
Geduld
Wim: Indiana moest tijd en ruimte krijgen en dat heeft ze hier bij Chloé en Christophe gekregen. Chloé is dikwijls opgestapt en er langs de andere kant terug afgestapt. ‘Het zal niet voor vandaag zijn, morgen is een nieuwe dag… ‘ Het bleek de juiste aanpak. Mocht Indiana bij andere mensen geboren zijn met minder geduld, dan was ze nu waarschijnlijk een fokmerrie geweest in plaats van een olympische kampioen. Dat maakt het mooie en onvoorspelbare van onze sport en fokkerij. Dat zo’n factoren ook nog spelen. En een klein beetje geluk natuurlijk ook. Alle puzzelstukjes moeten in elkaar vallen en dat krijg je niet alleen met geld geregeld.
Dierenliefhebbers
Wim: Wij zijn in de eerste plaats dierenliefhebbers. We zien ze graag. Paarden moeten paard kunnen zijn. In de winter lopen ze buiten. Met een goede schuilstal uiteraard. En goede voeding! Maar de natuur mag je nooit van ze afnemen. We hebben Indiana haar karakter ook niet willen veranderen. Ze is een heel sensibel en scherp paard. Maar ook een paard dat uit vertrouwen alles doet voor haar amazone.
Kleine fokkers
Chloé: Haar moeder Halifax (Animo's Hallo x Cavalier) was ook zo. Een heel lief paard, maar ook heel scherp op de sprong en sensibel. Dat is ook de reden waarom we haar nooit verkocht hebben. Te scherp, te voorzichtig, te… Al haar nakomelingen hebben dat overigens meegekregen. Dat is ook één van de redenen, waarom we destijds voor Kashmir van Schuttershof hebben gekozen. We zochten een hengst die de ‘grote sport’ liep. Die net iets simpeler te rijden was. Halifax liep op dat moment met Houston C&C (v. Kashmir van Schuttershof) aan de voet. Dat heeft ook meegespeeld in de beslissing om een hengst uit de eigen streek te kiezen. Met zo’n merrie en veulen honderd kilometer gaan rijden, om te laten dekken, zagen we niet echt zitten.
Wim: Wij zijn heel kleine fokkers. Geen kapitalisten. Wij verwachten niet te veel. We zijn realistisch en we kunnen afscheid nemen. We doen het uit liefde voor de paarden en de sport en we trekken samen aan hetzelfde zeel. En dan is paardensport en fokkerij heel plezant… (glimlach)
Tekst: Kris Van Steen