Jonge fokker Jeroen Lepouttre: “Het grootste fokkersgeluk is om te zien dat de nieuwe eigenaars/ruiters gelukkig zijn met onze paarden”

Afbeelding
lepouttre jeroen

Jeroen Lepouttre uit het West-Vlaamse Lo Reninge was al van kindsbeen af gek van paarden. Nochtans deelden zijn ouders niet dezelfde passie voor paarden. “Mogelijk was de weide met jonge paarden op weg naar school de oorzaak van de fascinatie voor deze edele viervoeters. Op mijn 8 jaar mocht ik op ponykamp in de plaatselijke manege, kort daarna kwam een eerste pony, werden we lid van LRV en zo ging de bal verder aan het rollen.” opent Jeroen. Jeroen is gewestelijk en provinciaal BWP-bestuurslid en enthousiaste ‘jonge fokker’.   

 

Vakantiejob

Jeroen: Op mijn twaalfde ontstond de interesse in de fokkerij. Mijn ouders kochten toen een merrieveulentje: Beau d’Artevelde (Boy de la Barre II x Sir de verneuill xx). Deze merrie was een zus van Winde d’Artevelde, de moeder van Hester (Frueling d’Avrije van de familie Vanhoucke) die al jaren één van de hoogst geklasseerde BWP’ers is op de wereldranglijst. Toch heeft het nog tot mijn 19e geduurd tot ik met de centen van mijn vakantiejobs mijn eerste veulen fokte. Dat was Canora (v. Clintissimo).

 

Kleinschalig

Jeroen: Onze fokkerij is eigenlijk heel beperkt. We hebben ondertussen tien veulens gefokt. In het begin fokten we elke twee jaar een veulentje, nu proberen we jaarlijks een tweetal veulens te fokken. We houden onze jonge paarden meestal aan en verkopen ze als ze 5 à 6 jaar zijn. Vroeger leerden we de jonge paarden zelf op, maar nu werken we samen met een talentvolle amazone. We proberen te fokken met onze twee jonge vierjarige merries. Een dochter van Cooper vd Heffinck en een van Big Star. Daarna gaan ze de sport in.

 

Fokkersgeluk

Jeroen: Ons eerste veulentje was tot nu toe ons grootste fokkerijsucces. Canora is ondertussen elf jaar. Ik heb ze in eerste instantie zelf gereden en daarna op zesjarige leeftijd verkocht aan Jérôme Guery. Nu loopt ze met een amateur in Amerika succesvol 1m45-1m50 niveau. Ook onze andere fokproducten vonden vlot hun weg naar het buitenland. (USA, Noorwegen,… ). In onze korte fokkerijcarrière hebben we al rechtstreekse handel kunnen doen met topruiters zoals Jérôme Guery en Niels Bruynseels, maar het grootste fokkersgeluk voor ons is om te zien dat de nieuwe eigenaars/ruiters gelukkig zijn met onze paarden en omgekeerd.

 

BWP-filosofie

Jeroen:  Ik ben binnen het BWP actief als gewestelijk bestuurslid in het BWP-gewest Vleteren. Maar ook als provinciaal bestuurslid voor de provincie West-Vlaanderen. Hierbij wil ik mijn steentje bijdragen aan de “door fokkers, voor fokkers” filosofie die BWP zo uniek en succesvol maakt. Als jong BWP’er probeer ik ook telkens de zogenaamde ‘jong BWP-dag’ mee te maken. Een unieke kans om eens in de interne keuken te kijken van enkele topfokkerijen. Zo heeft het bezoek aan de stallen van Joris Debrabander en Walter Lelie, Tim van Tricht,… inspiratie gegeven voor onze eigen fokkerij. Ik kijk alvast uit naar de volgende editie! (knipoog) Verder nemen we af en toe ook deel aan vrijspringwedstrijden of veulenprijskampen. Ook de deelname aan de hengstenkeuring was een zeer leerrijke ervaring.

 

Eén veulen in 2022

Jeroen: Eind mei verwachten we een veulen van Ermitage Kalone uit onze 4-jarige Cooper vd Heffinck x Boy de la barre II x Sir de verneuill merrie. Onze pogingen om onze oudere fokmerrie (kleindochter van Heurika Z) aan te paren met O’neill van ‘t Eigenlo waren helaas minder succesvol, dus blijft het dit jaar bij één veulentje.

 

Kwaliteit boven kwantiteit

Jeroen: Ik zou samen met mijn vriendin Jozefien onze fokkerij stap voor stap verder willen uitbouwen. We gaan eerder voor kwaliteit dan voor kwantiteit, hopelijk resulteert dit ooit in kampioenschapspaarden.

 

Tekst: Kris Van Steen

 

Ook lid worden van BWP? Klik hier!

Veulen registreren? Klik hier!