BWP’ers Twillight Sparkle van het Schaeck (°2019) en Uomo de Regor (°2020) winnen het “open kampioenschap vrij springen BWP Zuid-Oost-Vlaanderen”

Afbeelding
Twillight Sparkle van het Schaeck

Op 20 februari laatstleden organiseerde BWP Zuid-Oost-Vlaanderen het “Open Kampioenschap Vrij Springen” in Tielt. Bij de driejarigen kreeg Twillight Sparkle Van Het Schaeck de hoogste score van de jury, namelijk 80%. Deze zoon van Cascadello I behoort via zijn moeder, Jumeaux van het Schaeck, tot BWP-stam 34. Zijn fokker Perry De Winter vertelt: “Uit Jumeaux heb ik drie producten gefokt, zijnde Nemo van het Schaeck (v. Nonstop), Tiptop vh Schaeck (v. Taloubet K) en Twillight Sparkle van het Schaeck. Tiptop presteert op internationaal 1m35-niveau. Jumeaux is een kwaliteitsvolle merrie, maar aangezien ik vorig jaar iets te veel fokmerries had, heb ik haar verkocht. Nemo en Tiptop zijn ook niet meer in mijn eigendom. Jumeaux heeft al één goedgekeurde hengst geleverd, met name Lotto Indebus, een zoon van Lamm de Fetan. Ik heb hem destijds als embryo verkocht aan Dennis Van Tilburg. Daaruit werd Lotto Indebus geboren. Dennis heeft vervolgens Lotto Indebus als veulen verkocht aan Harrie Theeuwes. Lotto is een heel goede hengst. Ik heb onlangs nog contact gehad met Harrie en hij zei dat hij heel tevreden is over Lotto.”

 

Perry heeft een switch gemaakt in zijn fokbeleid: “Ik verkoop de merrieveulens en hou de hengstveulens bij. Vroeger was het omgekeerd. Ik verkoop alleen privé, nooit via veilingen. De hengsten hou ik aan. Zo heb ik dit jaar op de BWP-hengstenkeuring twee zelf gefokte hengsten voorgesteld, met name Twillight Sparkle en T’Is Parfait van het Schaeck.”

 

“Wanneer Twillight deelneemt aan wedstrijden vrij springen, eindigt hij normaliter hoog in het klassement. Hij heeft vorig jaar deelgenomen aan het vrij springen in Ghlin en behaalde er met 80% de 13e plaats op een totaal van 92 geklasseerde tweejarigen. Daarna heeft hij een goede beurt gemaakt tijdens het vrij springen in Hulsterlo.” Al lachend: “Ik had hem en T’Is Parfait na hun optreden terug naar hun stal gevoerd. Toen ik terugkwam in Hulsterlo hoorde ik omroepen dat mijn paarden in de ring mochten verschijnen voor de rangschikking van de top 5. Vermits ze er niet meer aanwezig waren, kregen ze plaatsen 4 en 5 toebedeeld.” Perry vertelt verder: “Na Hulsterlo heeft Twillight meegedaan aan de finale van de tweejarigen in Lier. Hij sprong daar heel hard. Tijdens de 2e fase van de BWP-hengstenkeuring in januari dit jaar stond hij heel vinnig. We konden hem in de piste moeilijk tegenhouden en hij werkte geen enkele sprong perfect af. We hebben hem daar voorgesteld omdat we weten dat hij heel veel springkwaliteiten heeft. Het is jammer dat hij er zich op de sprong niet ideaal liet zien op het moment dat hij zich moest laten zien. Tijdens de afgelopen finale in Tielt sprong hij heel goed. Hij begint rustiger te worden. Twilllight is bovendien een zeer mooie, moderne hengst. Het type hengst dat we vandaag de dag nodig hebben.”

 

Wat zijn de toekomstplannen met Twillight? “Ofwel verkopen indien we een aanvaardbaar bod krijgen, ofwel hem volgend jaar tijdens de 3e fase van de BWP-hengstenkeuring voorstellen onder het zadel.” Vanwaar de keuze van Cascadello I? “Ik wou eens een hengst kiezen die bij ons weinig gebruikt wordt. Het is een goede hengst die voortkomt uit een lijn met veel kwaliteit. Cascadello levert goede springpaarden.”  

 

Vanwaar de switch van hengstveulens verkopen naar hengsten aanhouden? “Met hengsten starten we eens ze twee jaar zijn. Vanaf die leeftijd kan men met hen deelnemen aan wedstrijden vrij springen en hen vervolgens eventueel inschrijven voor een hengstenkeuring. Eens een hengst is goedgekeurd, zijn we vertrokken. Met een merrie daarentegen moeten we wachten tot ze ongeveer vijf jaar is alvorens ze de eerste dingen kan bewijzen. Ik heb momenteel acht fokmerries, waaronder een Diamant de Semilly-dochter uit Walnut de Muze, Gin Tonic de Muze en enkele dochters van Like A Diamond van ’t Schaeck. Ik zit dus in een positie waarin ik het mij kan permitteren om merrieveulens te verkopen. Ik heb nu zeven jaarlinghengsten. Ik ben liever bezig met hengsten dan met merries. In mijn boxen staat een hengst soms naast een merrie. We hebben geen problemen met onze hengsten. Een hengst is ook commerciëler dan een merrie. We beschikken over enkele getalenteerde, goedgekeurde hengsten zoals de Comme Il Faut-zoon Parfait, Rockybo van het Schaeck (een zoon van Diamant de Semilly uit Walnut de Muze), Royal Touch van het Schaeck (een zoon van Untouchable uit Gin Tonic de Muze). Van T’Is Parfait van het Schaeck verwachten we ook heel veel. Hij wordt er dit jaar in juli drie en kan nu al een parcours springen voor vierjarigen. Hij leert bijzonder snel.”

 

In de finale van de tweejarigen stond er geen maat op de suprematie van de fokproducten van de familie Veldeman. Uomo de Regor werd de winnaar, Ukanda de Regor werd 2e, Ulusaba de Regor 7e en Ubuntu de Regor 9e. Opvallend daarbij: Uomo, Ukanda en Ulusaba hebben alle drie Centa de Muze (alweer BWP-stam 34) als moeder. Op de dag van de finale in Tielt werd elders de eerste goedgekeurde zoon van Centa een feit. We hebben het over de BWP-geregistreerde Toèmme de Regor (v. Chacco-Blue).

 

Afgelopen weekend vond dus het Centa-festival plaats, niet? Johan Veldeman: “Dat is nog niet alles. Tegelijkertijd klasseren Que Passa de Regor en Qadira de Regor zich nagenoeg dagelijks in de top 10 tijdens springwedstrijden voor jonge paarden in Oliva.  De Bamako de Muze-dochter Qadira werd geboren uit Melia de Regor (een Elvis Ter Putte-dochter uit Centa). Andres Vereecke heeft met Qadira in Oliva o.a. al drie zeges, een 2e plaats en een 3e plaats behaald. Que Passa is een Hunter’s Scendro-dochter uit Kerly de Regor (een Darco-dochter uit Centa). Ook met haar is Andres succesvol in wedstrijden voor jonge paarden in Oliva. Que Passa liet zich op jonge leeftijd reeds opmerken. Tijdens de nationale BWP-fokkerijdag won ze in 2017 haar reeks bij de jaarlingen en werd ze 2018 jeugdkampioene.” Over Que Passa gesproken: haar Malito de Reve-zoon Ubuntu de Regor werd tijdens de finale van het vrij springen in Tielt 9e met 75%.

Uomo de Regor is een zoon van Darco uit Centa de Muze. “Hij is een volle broer van Kerly de Regor, Imogen de Regor en Ola Kala de Regor. Qua model is Uomo klassiek, maar volgens mij wordt hij de beste van de vier Darco-nakomelingen uit Centa. Ik geloof er zeer sterk in. Hij heeft veel lef, is voorzichtig en heeft veel vermogen. Hij heeft goed, ijzersterk beenwerk en kan goed galopperen. Hij heeft een zeer goede bewegingsmechaniek.” Johan vertelt nog een anekdote over Uomo: “Ik herinner mij dat ik op een gegeven moment de merrieveulens van de hengstveulens had gescheiden. Uomo was dan nog geen jaar oud. De omheining is hoog, maar toch sprong hij er toen probleemloos over.”

 

Uomo’s halfzus, Ukanda (v. Diamant de Semilly), werd tweede in de finale. “Ukanda behaalde trouwens vorig jaar tijdens de BWP-fokkerijdag ook de tweede plaats, toen bij de jaarlingen in de optie springen, en was daarmee één plaats hoger gerangschikt dan Ulusaba de Regor. Ulusaba is een Heartbreaker-dochter met heel veel bloed. We zijn tevreden over de eerste prestaties van de U-jaargang.”, besluit Johan.

 

Auteur: Jo De Roo