
Kelly Landuyt runt samen met haar partner Stal de Cousseboom in Avekapelle, vlakbij het West-Vlaamse Veurne. Spring- en dresuurpaarden. Ze kiest er bewust voor om de veulens in BWP in te schrijven. Paarden en fokkerij zijn voor Kelly een passie. Al van kindsbeen af. Paarden beheersen haar hele bestaan. Al zo goed als heel haar leven.
Kelly: Ik weet nog dat ik als 6-jarige met mijn voetjes amper halfweg tot aan de buik van een paard raakte tijdens mijn eerste lesjes. Mijn moeder, die de les langs de zijlijn volgde, durfde amper te kijken. Ik heb echt de oren van mijn ouders en mijn oma hun hoofd afgezeurd om toch maar te mogen paardrijden. Paarden en later de fokkerij, zijn een passie die blijkbaar al mijn hele leven mijn gedachten beheerst. Eerst in de manege. Later kreeg ik mijn eerste eigen paard. Kon ik op wedstrijd met LRV, heel veelzijdig... Mijn partner, die uit de jumping komt, zag het licht iets later (lacht)... maar de passie is minstens even groot.
Database
Kelly: De merrie waarmee gesprongen werd op provinciaal niveau 1.20m, ontbrak vermogen om een hoger niveau te ambiëren. We zijn toen op zoek gegaan wat er nodig was om een nakomeling te fokken, die minstens even goed zou zijn als haar, maar liefst nog net dat tikkeltje beter. Voor die zoektocht naar een geschikte hengst hebben we zelfs een heuse databank ontwikkeld over verschillende stamboeken heen. De sterktes en zwaktes van je merrie vergelijken om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen, daar draait het toch om bij fokken...
Opstaan en weer doorgaan
Kelly: Ons eerste veulen werd meteen kampioen van zijn eerste keuringswedstrijd.Een drietal jaar later, na een geslaagd parcours in opleiding, opfok en africhting in eigen huis werd tijdens één van de eerste wedstrijden al een serieus bedrag geboden voor dit talentvolle paard. Dit deed ons vermoeden dat het beste nog moest komen. Wat zijn moeder tekort had, had hij in overvloed. Het tweede veulen, een jaar of twee later, van één van onze andere merrie ’s bleek opnieuw een schot in de roos. Helaas... Fokken is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Onze eerste twee eigen producten hebben door pech niet lang geleefd... Maar fokken is ook incasseren, opstaan en weer doorgaan.
Dressuur
Kelly: Naast jumping is dressuur ook een tak van de sport die ons nauw aan het hart ligt. Bij alle vormen van paardrijden is dat net dé basis. Een merrie met een mooie portie talent vond haar weg naar ons en werd opgeleid tot een heel leuk dressuurpaard. Moortje VH behaalde haar E-label bij BWP en werd in 2016 Provinciaal kampioen van Oost-Vlaanderen als 4-jarige en tweede op de Nationale Fokkerijdag BWP. Ze werd derde op het West-Vlaamse kampioenschap dressuur in haar categorie van jonge paarden. Wat een merrie is dit en wat leuk dit te bereiken met een zelf opgeleid paard! In 2019 kwam er een derde veulen. We kozen voor een jonge Belgische hengst. Wat een verrassing werd dit kleine veulentje! Zo donker als de nacht met ellenlange benen en geen enkel wit haartje te bespeuren op haar elegante lichaampje. Tripoli van de Cousseboom werd tweede op de BWP-veulenkeuring West-Vlaanderen in de zomer en liet hierbij een lijst van heel bekende, buitenlandse en gerenommeerde afstammingen achter zich. Meteen was de interesse heel groot en stiekem durf ik te zeggen dat we toch wel veel aandacht kregen met deze Belgische combinatie. Het doet me ook veel plezier dat een jonge, BWP-gefokte en goedgekeurde hengst als Picasso van den Bruel, hier met zijn nakomelingen knap standhoudt tussen al die buitenlandse dressuurhengsten. Dat wil toch zeggen dat de BWP-dressuurfokkerij in de lift zit.
En op dreef waren we. Ondertussen hebben we vier fokmerries en twee jonge merries die al een veulen gegeven hebben, maar nu opnieuw in de sport zullen ingezet worden. Een voor een andere en diverse samenstellingen zowel op papier als in type, uitstraling en discipline waarvan we in elk van hen een talent zien. We zijn geen 'papier'fokkers en houden van gewaagd maar weloverwogen diversiteit in stamboeken. Ondertussen zijn er 15 producten ‘van de Cousseboom’ waarvan er reeds geïntroduceerd werden zowel in de fokkerij als in de sport. Al drie veulens kregen het ‘elite’ label BWP en we kunnen trots zeggen dat we al wat prijzen scoorden. We bevinden ons nog altijd in het beginstadium en kijken uit naar mooie resultaten in de sport!
Cousseboom
Kelly: We kregen steeds meer vraag naar onze paarden en nakomelingen. Na een hele tijd zoeken vonden we de perfecte locatie in 2020. Avekapelle, een deelgemeente van Veurne is goed gelegen, niet ver van de autosnelweg E40 en toch dicht bij de kust. Hier in deze voormalige koeienmelkerij hebben we onze Stal De Cousseboom opgericht. Het ontstaan van deze naam bevindt zich in ons vorig pand, een gerenoveerde voormalige ‘herberg De Cousseboom’, grenzende aan de ‘Cousseboombrug’. Deze herinnering aan ‘the beginning of’ willen we levendig houden, alsook de herinneringen aan de mensen daar die het mogelijk maakten om onze droom na te streven.
Stapsgewijs
Kelly: We zijn echt ‘gebeten’ door de fokkerij. We hebben echter niet de luxe van thuis uit om de ‘boerenstiel’ mee te krijgen met de genen, dus moeten we alles verder stapsgewijs opbouwen. Hier leerden we al heel veel van de landbouwers rondom ons. Je moet natuurlijk ergens starten en nu we een stevige basis kennis en knowhow hebben, waren we klaar voor de sprong naar ons eigen bedrijf. We werken daarbij allebei nog steeds fulltime en 4/5. Dit bewijst volgens mij wel hoe graag we ons doel willen bereiken. TV-kijken zit er niet in... of het moest Hippo TV en Plattelands TV zijn (glimlach). Ondertussen komen we dichter bij ons doel om ons eigen landbouwsysteem te ontwikkelen waarin ons verbruik zelf geproduceerd wordt en onze afvalproducten duurzaam terug verwerkt worden. We fokken momenteel twee tot vier veulens per jaar. We bieden onze paarden te koop aan van zodra ze geboren zijn en blijven ze opleiden tot ze verkocht worden. Op dit moment hebben we twee 3-jarigen, twee 2-jarigen, twee jaarlingen en twee veulens. Jonge paarden worden maar pas zadelmak gemaakt als we zien dat ze er klaar voor zijn. Respect en het talent voor en van het dier staan voorop. We zien ze graag met een mooi voorkomen en een tikkeltje bloed, maar vooral een met eerlijke blik.
Waarom BWP
Kelly: We houden van het sociale gegeven dus de vele keuringen en prijskampen zijn enerzijds een goede aftoetsing over of we goed bezig zijn als fokker, en anderzijds 'the place to be' om met collega's te praten en onze blik te verruimen over dezelfde passie. Daarnaast organiseren ze leerrijke momenten met sprekers of bezoeken van interessante locaties. Het stamboek omvat al jaren internationale erkenning in de creatie van topsportpaarden en daar maken we heel graag deel van uit. Zelfs zoveel dat we sinds dit jaar nieuwkomers zijn binnen het bestuur van BWP Pittem-Torhout. We willen die mooie werking en traditie zeker verder laten bestaan, weliswaar in een modern jasje en dat samen met een bijna volledig nieuw team.
Tekst: Kris Van Steen